Archiwa: Our products

Products cards

Masa jajowa

masa-jajowa

Rodzaje mas jajowych

masy jajowe z całego jaja
masy
żółtkowe
masy
białkowe
masy dedykowane

(z dodatkami: cukru, soli, bądź innego dodatku na życzenie klienta)

Przelicznik

  • na 1 kg masy jajowej przypada 20-23 szt. jaj kurzych w zależności od wielkości jaj
  • na 1 kg masy żółtkowej przypada 56-60 szt. żółtek
  • na 1 kg masy białkowej przypada 41-45 szt. białek
  • Warunki przechowywania: 0-4°C

Opakowania

Masy jajowe pakujemy do aseptycznych opakowań typu bag-in-box („worek w pudełku”). System bag-in-box jest bardzo uniwersalną technologią, w której stosowane są folie barierowe pozwalające do minimum ograniczyć dostęp bakterii do wnętrza worka. Sprzyja to utrzymaniu świeżości i żywotności produktów bez używania dodatkowych środków konserwujących. Nasze masy jajowe pakowane w bag-in-box w pełni zachowują wartości odżywcze i parametry jakościowe.

  • worki o pojemności: 5 kg, 10 kg, 20 kg
  • plastikowe typu paletobox: do 1000 kg
  • cylindryczne zbiorniki ze stali nierdzewnej: od 800 do 1000 kg
cysterna masa jajowa

Firma Oval dostarcza masy jajowe autocysternami o ładowności od 16 do 25 ton.

Proces technologiczny

  • Wybijanie jaj

    Wybijanie jaj odbywa się przy użyciu nowoczesnych maszyn, które otwierają skorupy za pomocą specjalnych noży. Wybita treść jaj może być poddana procesowi oddzielenia żółtek od białek lub przetwarzana w całości.

  • Filtrowanie

    Otrzymana masa poddawana jest procesowi filtrowania dzięki czemu zostaje oczyszczona z resztek skorup. Filtrowanie odbywa się w automatycznych filtrach posiadających sita o minimalnym rozmiarze oczek, co gwarantuje dokładne oczyszczenie.

  • Homogenizacja – ujednorodnienie masy

    Przefiltrowana masa poddawana jest procesowi homogenizacji tzn. wytworzeniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w normalnych warunkach nie mieszają się ze sobą, czyli żółtka i białka kurzego. Stosujemy dwa rodzaje homogenizacji – ciśnieniową i kawitacyjną. Jednorodna struktura i konsystencja uzyskana w procesie homogenizacji doskonale pomaga łączyć masę jajową z innymi składnikami.

  • Pasteryzacja

    Wszystkie rodzaje mas poddawane są procesowi pasteryzacji. Polega on na niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w jajach za pomocą odpowiednio dobranej temperatury podgrzewania przez bardzo krótki czas. Pozwala to zachować smak produktów i uniknąć obniżenia ich wartości odżywczych. Proces pasteryzacji zabezpiecza konsumenta przed zakażeniem bakteriami (głównie pałeczek z rodziny Salmonella) i wydłuża trwałość produktu.

Biszkopty

Proces technologiczny

Przy produkcji naszych ciastek szczególną uwagę zwracamy na proces technologiczny przyrządzania ciasta. Bazą biszkoptów są jaja kurze z naszego chowu wykorzystywane w formie pasteryzowanej masy jajowej. Wysoka i niezmienna jakość biszkoptów jest efektem właściwego napowietrzenia ciasta, odpowiedniej intensywności wyrabiania oraz właściwej temperatury wypieku. Nad całym procesem czuwa wykwalifikowana kadra monitorująca proces produkcji.

Opakowania

Biszkopty pakujemy na linii automatycznej do torebek foliowych PP o gramaturze:

120g
150g
250g
500g

Opakowania dedykowane

Nasza firma produkuje również biszkopty pod marką własną klienta. Mogą być one pakowane w torebki opatrzone projektem graficznym dostarczonym przez zleceniodawcę lub projektem zleconym przez firmę Oval na zamówienie i za aprobatą klienta.

Jaja

Ferma składa się z dwóch budynków produkcyjnych o obsadzie stada 66 840 stanowisk każdy. Stada pochodzą z naszej odchowalni, co zapewnia ich bardzo dobrą zdrowotność.

Budynki produkcyjne wyposażone są w klatki firmy TECNO spełniające najnowsze wymagania unijne oraz w innowacyjne systemy technologiczne pozwalające zapewnić najwyższą jakość funkcjonowania stada.

Proces produkcyjny polega na automatycznym zadawaniu paszy i zbiorze jaj, a następnie przekazaniu ich do budynku sortowni przy pomocy centralnego taśmociągu. Nad bezpieczeństwem stada, bezawaryjnym funkcjonowaniem linii technologicznej i zapewnieniem higieny obiektów czuwa wykwalifikowany zespół pracowników. Kury z naszej fermy są pod stałą opieką weterynaryjną, a prawidłowość ich diety jest zapewniona dzięki wysokiej jakości paszom.

Sortownia jaj jest całkowicie zautomatyzowana. Jaja trafiają bezpośrednio z kurników do budynku sortowni za pomocą centralnego taśmociągu typu ANACONDA.

Sortownia jest wyposażona w linię technologiczną firmy MOBA, która umożliwia znakowanie jaj, podział na klasy wagowe, a następnie automatyczne pakowanie w pojemniki jednostkowe lub zbiorcze.

Aby zagwarantować doskonały potencjał naszego stada, dysponujemy własną odchowalnią kur niosek. Obsada stada to 70 000 stanowisk. Nowoczesne systemy zastosowane w odchowalni całodobowo nadzorują dystrybucję i parametry fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne paszy i wody. System sterowania mikroklimatem zapewnia odpowiednie warunki klimatyczne. Innowacyjne systemy bezpieczeństwa natychmiast informują o ewentualnych nieprawidłowościach. W dążeniu do jak najlepszej kondycji i zdrowotności naszych kur fundamentalne znaczenie mają dla nas doświadczenie i kwalifikacje naszego zespołu oraz profesjonalna opieka i kontrola zootechniczna i weterynaryjna.

Oferta

Oferta

W naszej ofercie znajdziecie Państwo wszystkie klasy wagowe jaj do konsumpcji oraz do dalszej produkcji – S, M, L oraz XL.

Opakowania

Jaja pakowane są w opakowania zarówno detaliczne, jak i hurtowe, min.:

  • opakowania detaliczne z masy papierowej po 6 i 10 szt.
  • wytłaczanki transportowe z masy papierowej – 30 szt.
  • kartony
  • europalety
  • inne opakowania na życzenie klienta.

W związku z dbałością o ochronę środowiska zrezygnowaliśmy z używania plastikowych opakowań detalicznych.

Transport

Klienci mogą skorzystać z profesjonalnego transportu naszej firmy bądź odebrać produkty transportem własnym.

Wielkość zamówienia nie stanowi problemu. W naszym parku transportowym posiadamy auta o ładowności zarówno do 8, jak i 16 miejsc paletowych.

Wszystkie pojazdy naszej firmy to auta typu izoterma. Zgodnie z zasadami HACCP wyposażone są w agregaty chłodnicze z bezpiecznym zapisem temperatury w jakiej przewożony jest towar (postać graficzna i cyfrowa).
Gwarantuje to optymalne warunki przewozu produktów bez względu na odległość i warunki pogodowe.

Oprócz tego firma zleca transport sprawdzonym firmom zewnętrznym stosownie do potrzeb ekspediowanego towaru.