Archiwa: Our products

Products cards

Biszkopty

Proces technologiczny

Tajemnicą smaku naszych biszkoptów jest ich stara, tradycyjna receptura. Przy produkcji naszych ciastek biszkoptowych szczególną uwagę zwracamy na proces technologiczny przyrządzania ciasta. Głównymi składnikami są wysokiej jakości jaja, cukier i mąka dobrane w odpowiednich proporcjach wagowych. Właściwe napowietrzanie ciasta, intensywność wyrabiania i temperatura wypieku wpływają na wysoką i niezmienną jakość biszkoptów.

Opakowania

Biszkopty pakujemy na linii automatycznej do torebek foliowych PP o gramaturze:

120g
150g
250g
500g

Opakowania dedykowane

Firma nasza produkuje również biszkopty pod marką własną klienta. Mogą być one pakowane w opakowania według projektu graficznego dostarczonego przez klienta lub projektu zleconego przez firmę Oval na zamówienie i za aprobatą klienta.

Masa jajowa

Nasze produkty

masy jajowe z całego jaja
masy
żółtkowe
masy
białkowe
masy dedykowane

(z dodatkami: cukru, soli, bądź innego dodatku na życzenie klienta)

Przelicznik

  • na 1 kg masy jajowej przypada 20-23 szt. jaj kurzych w zależności od wielkości jaj
  • na 1 kg masy żółtkowej przypada 56-60 szt. żółtek
  • na 1 kg masy białkowej przypada 41-45 szt. białek
  • Warunki przechowywania: 0-4 st C

Opakowania

Masy jajowe pakujemy do aseptycznych opakowań typu bag-in-box („worek w pudełku”). System bag-in-box jest bardzo uniwersalną technologią, w której stosowane są folie barierowe pozwalające do minimum ograniczyć dostęp gazów do wnętrza worka co sprzyja utrzymaniu świeżości i żywotności produktów bez używania dodatkowych środków konserwujących. Nasze masy jajowe pakowane w bag-in-box w pełni zachowują wartości odżywcze i parametry jakościowe.

  • worki o pojemności: 5 kg, 10 kg, 20 kg
  • plastikowe typu paletobox – do 1000 kg
  • cylindryczne zbiorniki ze stali nierdzewnej o pojemności od 800 do 1000 kg

Firma Oval dostarcza towar również autocysternami – o poj. od 16 do 25 ton.

Proces technologiczny

  • Rozbijanie jaj

    Proces rozbijania jaj odbywa się przy użyciu specjalistycznych maszyn, które naśladując pracę rąk ludzkich, rozbijają skorupy za pomocą specjalnych noży
    i rozdzielają żółtka od białek. Do maszyny trafiają jaja, których skorupy są odpowiednio umyte i zdezynfekowane, co od samego początku procesu przetwarzania zapewnia czystość bakteriologiczną.

  • Filtrowanie

    Rozbite jaja poddane są procesowi filtrowania dzięki czemu uzyskana masa zostaje oczyszczona z resztek skorup. Filtrowanie odbywa się w specjalnych filtrach posiadających sita o minimalnych rozmiarach oczek, co gwarantuje oczyszczenie masy.

  • Homogenizacja – ujednorodnienie masy

    Przefiltrowana masa poddana jest procesowi homogenizacji czyli wytworzeniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą czyli żółtka i białka kurzego. Homogenizację przeprowadzamy w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod wysokim ciśnieniem. Firma stosuje również nowoczesny system homogenizacji, który wykorzystuje fizyczne zjawisko kawitacji – masa uzyskana w ten sposób jest bardziej jednorodna. Jednolita struktura i konsystencja uzyskana w procesie homogenizacji doskonale pomaga łączyć masę jajową z innymi składnikami.

  • Pasteryzacja

    Wszystkie rodzaje mas poddajemy procesowi pasteryzacji, który polega na niszczeniu drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w jajach za pomocą odpowiednio dobranego procesu technologicznego podgrzewania przez bardzo krótki okres czasu, tak jednak, aby zachować smak produktów i uniknąć obniżenia ich wartości odżywczych. Zabezpiecza to przed zakażeniem konsumenta bakteriami i wydłuża trwałość produktu.

    FAKTY I MITY: Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że w czasie pasteryzacji dochodzi do obniżenia wartości odżywczej produktów, że niszczone są witaminy
    i składniki mineralne. Nie jest to prawdą, ponieważ proces pasteryzacji prowadzony jest w na tyle niskiej temperaturze, że nie szkodzi to ani witaminom ani innym cennym składnikom.

Jaja

Ferma składa się z dwóch budynków produkcyjnych o obsadzie stada 66 840 stanowisk każdy. Stada pochodzą z naszej odchowalni, co zapewnia ich bardzo dobrą zdrowotność.
Budynki produkcyjne wyposażone są w klatki firmy TECNO spełniające najnowsze wymagania unijne oraz w innowacyjne systemy technologiczne pozwalające zapewnić najwyższą jakość funkcjonowania stada.
Proces produkcyjny polega na automatycznym zadawaniu paszy, automatycznym zbiorze jaj, a następnie, centralnym taśmociągiem przekazanie ich do budynku sortowni. Nad bezpieczeństwem stada, bezawaryjnym funkcjonowaniem linii technologicznej i zapewnieniem higieny obiektów czuwa wykwalifikowany zespół pracowników. Kury w naszych fermach są pod stałą opieką weterynaryjną, a optymalna dieta jest zapewniona dzięki wysokiej jakości paszom.

Sortownia jaj jest całkowicie zautomatyzowana. Jaja trafiają bezpośrednio z kurników do budynku sortowni za pomocą centralnego taśmociągu typu ANACONDA.

Sortownia jest wyposażona w linię technologiczną firmy MOBA, która umożliwia oznakowanie jaj, podział na klasy wagowe, a następnie automatyczne zapakowanie w opakowania jednostkowe lub zbiorcze.

Aby zagwarantować doskonały potencjał naszego stada, dysponujemy własną odchowalnią kur niosek. Obsada stada to 70 000 stanowisk. Najnowocześniejsze systemy zastosowane w odchowalni całodobowo nadzorują dystrybucję paszy i wody a system sterowania mikroklimatem zapewnia odpowiednie warunki klimatyczne. Innowacyjne systemy bezpieczeństwa natychmiast informują o ewentualnych nieprawidłowościach. W dążeniu do jak najlepszej kondycji i zdrowotności naszych kur fundamentalne znaczenie mają dla nas doświadczenie i kwalifikacje naszego zespołu oraz profesjonalna opieka i kontrola zootechniczna i weterynaryjna.

Oferta

Oferta

W naszej ofercie znajdziecie Państwo wszystkie klasy wagowe jaj do konsumpcji oraz do dalszej produkcji, czyli S, M, L oraz XL

Rasa kur

Rasa kur

Obecnie hodowaną rasą kur jest Lohmann Brown Light.

Opakowania

Jaja pakowane są w opakowania zarówno detaliczne jak i hurtowe, min.:

  • opakowania detaliczne z masy papierowej po 6 i 10 szt.
  • opakowania detaliczne plastikowe po 6 i 10 szt.
  • wytłaczanki transportowe z masy papierowej – 30 szt.
  • kartony
  • palety Euro
  • inne, na życzenie klienta.

Transport

Klienci mogą skorzystać z profesjonalnego transportu naszej firmy lub odebrać produkty transportem własnym lub powierzonym.

Wielkość zamówienia nie stanowi problemu. Nasz park transportowy to 4 auta przeznaczone do transportu towaru do 8 miejsc paletowych i 4 auta o ładowności do 16 miejsc paletowych.

Wszystkie auta naszej firmy to auta typu izoterma. Zgodnie z zasadami HACCP wyposażone są one w agregaty chłodnicze z bezpiecznym zapisem temperatury
w jakiej przewożony jest towar (postać graficzna i cyfrowa) co gwarantuje optymalne warunki przewozu produktów bez względu na odległość i warunki pogodowe.

Oprócz tego firma zleca transport sprawdzonym firmom zewnętrznym stosownie do potrzeb ekspediowanego towaru.