• Ochrona środowiska

    Aby chronić środowisko stosujemy innowacyjne rozwiązania techniczne.

    Od 2009 roku posiadamy linię technologiczną umożliwiającą przetworzenie bezproduktywnego odpadu skorup jaj kurzych w polepszacz glebowy. Jest to produkt naturalny powstały ze zmielonych i wysuszonych w odpowiednich warunkach skorup jaj. Rozwiązanie takie znacznie obniżyło ilość wytwarzanych odpadów.

    • Zrezygnowaliśmy z detalicznych opakowań plastikowych do pakowania jaj.
    • Współpracujemy z firmą zajmującą się selektywną zbiórką, odzyskiem i recyklingiem odpadów opakowaniowych.
    • Na Fermie Kur Niosek regularnie prowadzimy pomiary hałasu i emisji zanieczyszczeń.
    • Prowadzimy działania techniczne w celu odzysku wody technologicznej.

    W celu osiągnięcia pełnej kontroli nad realizacją zadań ochrony środowiska w naszym przedsiębiorstwie przeprowadzamy okresowo audyt środowiskowy.

    Nasza firma jest cyklicznie nadzorowana w zakresie przestrzegania prawa o ochronie środowiska i gospodarki odpadami przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska oraz lokalny Wydział Ochrony Środowiska.

    Terminowo realizujemy wszystkie obowiązki w zakresie sprawozdawczości. Regularnie składamy sprawozdania i raporty do Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Odpadami /KOBIZE/, Krajowego Rejestru Uwalniania i Transferu Zanieczyszczeń /Pollutant Release and Transfer Register/, Marszałka Województwa Pomorskiego oraz Urzędu Statystycznego. Marszałkowi Województwa dodatkowo przedkładamy informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska i terminowo wnosimy opłaty z tego tytułu.

  • Audyty

    Cyklicznie poddajemy się audytom Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Gdańsku, zewnętrznych firm audytorskich, a także audytom sieci handlowych, z którymi współpracujemy.

  • Innowacyjne rozwiązania w procesie produkcji

    Produkcja odbywa się w oparciu o najnowsze rozwiązania technologiczne stosowane w Europie. Bywając na targach branżowych śledzimy najlepsze systemy i rozwiązania pojawiające się na rynku produktów spożywczych, a następnie sukcesywnie rozbudowujemy i unowocześniamy nasze linie technologiczne.

  • Produkcja wyrobów na bazie własnych składników

    Doskonałą jakość produktów uzyskujemy poprzez stworzenie cyklu produkcyjnego opartego głównie na własnych półproduktach. Masę jajową i biszkopty produkujemy ze świeżych jaj uzyskanych od kur z własnego chowu zyskując jeszcze większą kontrolę ich jakości.

  • Opieka weterynaryjna

    Podlegamy systematycznej kontroli urzędowej przeprowadzanej przez Powiatowego Lekarza Weterynarii i Wojewódzki Inspektorat Sanitarny. W trosce o bezpieczeństwo, ze względu na specyfikę produkcji, Ferma Drobiu jest pod stałą opieką lekarzy weterynarii z zewnętrznej firmy specjalistycznej. Posiadamy wszelkie konieczne pozwolenia i numery weterynaryjne na każdym etapie prowadzonej przez nas produkcji.

    Numery weterynaryjne:

    • Zakład Odchowalni Drobiu 22096501
    • Ferma Kur Niosek 3 PL 22091301
    • Zakład Przetwórstwa kat. III 22097601
    • Produkcja mas jajowych 22091501
    • Pakownia – Sortownia 22095901